Verkkokauppa

Hyvä tietää

Miten pukeutua häihin, jos pukukoodia ei erikseen ole määritelty? Perussääntönä voi sanoa, että vieraat pukeutuvat häihin juhlavasti, mutta ei paremmin tai samalla lailla kuin morsiuspari. Morsiusparilla on oikeus erottua muusta juhlaväestä pukeutumisellaan.

Miesvieraiden tulee pukeutua häissä pukuun. Kesäisissä päivähäissä puku voi olla vaalea tai muutoin värillinen. Tumman puvun kanssa käytetään juhlavaa paitasolmioyhdistelmää. Kauluspaidan on oltava pitkähihainen ja se voi olla värillinen tai valkoinen, kunhan solmio on rennompi. Klassiset solmiot (valkoinen, kultainen) on varattu sulhaselle ja lähisuvun miehille. Usein isot häät ovat muodollisempia kuin pienet. Tavallisesti sulhasen ja bestmanin lisäksi morsiamen ja sulhasen isät ja veljet pukeutuvat yhtenevästi.

Naisvieraiden asu ei saa olla musta eikä valkoinen, eikä mielellään kirkas punainen. Väreistä valkoinen on varattu morsiamelle, vaikka morsiamen puku ei valkoinen olisikaan. Musta taas on surun väri ja punainen vetää liikaa huomiota päivän kuningattaresta. Nykyään morsian pukeutuu useammin vaalean eri sävyihin, joten niitäkin kannattaa välttää.

Hautajaisissa läheiset pukeutuvat mustiin vaatteisiin. Vieraat voivat käyttää muitakin värejä, kunhan vaate selkeästi on tumma. Hautajaispukeutumisessa tulee huomata, että kenkien ja sukkien tulee olla mustat.

Miehet pukeutuvat siis tummaan pukuun, paidan ja taskuliinan väri on valkoinen. Surusolmio on aina musta.

Naiset pukeutuvat leninkiin tai jakkupukuun, pienissä hautajaisissa myös housuasu on sopiva. Asussa tulee olla pitkät hihat ja pieni pääntie. Hautajaispukeutumisessa vältetään koristeellisuutta, pitsejä ja koristenappeja. Laukku on musta.

Rippijuhlat ovat usein nuoren ensimmäinen iso juhla. Rippitilaisuuden vieraat pukeutuvat yleensä tummaan pukuun tai juhlavaan arkipukuun. Vinkkinä, juhlissa kannattaa panostaa alban alta vilkkuviin kenkiin.

Nuoret miehet pukeutuvat rippijuhlissaan useimmiten pukuun, mutta sopiva kokonaisuus on syntyy myös prässihousuista, siististä kauluspaidasta ja solmiosta.

Nuorille naisille sopii esimerkiksi mekko tai hame ja siro yläosa. Puvussa on syytä välttää liiallista avonaisuutta, sillä kyseessä on kirkollinen juhla.

Ristiäiset ovat perhejuhla, joka pidetään yleensä päiväsaikaan. Ristiäisiin ei kannata pukeutua arkisesti, mutta liian juhlavaa pukeutumista tulee välttää. Ristiäisiin pukeudutaan yleensä tummaan pukuun tai arkipukuun eli miehellä voi olla värillinen puku ja naisella vaikkapa tyylikäs leninki tai housupuku, tai muu edustava ja siisti perusvaate.

Lapsi puetaan yleensä valkoiseen kastemekkoon, jota somistaa joko vaaleansininen tai -punainen silkkinauha. Nykyaikainen vauva voi esiintyä myös vaikkapa valkoisissa pitsihaalareissa.

Ylioppilasjuhlat ovat nuoresta riippuen enemmän tai vähemmän muodolliset. Juhlava pukeutuminen on kuitenkin suotavaa. Tavallisesti vieraat pukeutuvat tummaan pukuun tai juhlavaan arkipukuun.

Miesylioppilaat voivat pukeutua pukuun tai yhdistelmäasuun eli esimerkiksi kauluspaitaan, solmioon ja suoriin housuihin. Asun väri ja malli on suhteellisen vapaa, kunhan asu on juhlava.

Naisylioppilaat voivat pukeutua jakku- tai housupukuun, yhdistelmäasuun tai mekkoon.

Miehellä arkipuku, smart casual tai casual yleisesti tarkoittaa tummaa pukua rennompaa asua eli suoria housuja ja pikkutakkia tai irtotakkia. Pikkutakin sijasta voi valita myös neuletakin tai neulepuseron ja poololla voi korvata kauluspaidan. Kauluspaitaa voi käyttää ilman solmiota.

Vaikka pukukoodi on arkipuku ja se on rennoin pukukoodeista, se viestittää kuitenkin hieman arkea juhlavampaa tilaisuutta, joten välttääkseen väärinpukeutumisen kannattaa farkut ja pikkutakki -yhdistelmä unohtaa, vaikka tilaisuus olisikin epävirallinen. Luonnollisesti t-paita ja lenkkarit eivät käy arkipuvuksi.

Naisen asuksi sopii suorat housut tai hame, pusero, bleiseri tai jakku, neuletakki, mekko tai muuten siisti asu.

Miehen frakki on suurten juhlien asu ja väriltään se on aina musta tai yönsininen. Frakin voi korvata ainoastaan mustalla puvulla, mutta ei smokilla. Frakki kuuluu akateemisiin juhlatilaisuuksiin, presidentin itsenäisyyspäivän juhliin, juhlakonsertteihin ja häihin. Frakin kanssa käytetään aina valkoisia liivejä, paitsi akateemisissa päivätilaisuuksissa, joissa on käytössä mustat liivit. Solmuke on aina valkoinen.

Juhlapuku on juhlavin pukukoodi.

Naisella tämä pukukoodi tarkoittaa juhlava, täyspitkää avonaista (olkaimetonta) pukua ja pitkiä käsineitä. Akateemisissa päiväjuhlissa naisen puku on tumma, ei-avokaulainen ja pitkähihainen. Päiväjuhlissa käsineet ovat lyhyet ja mustat.

Oikea laukkuvalinta on siro ja pieni, hihnaton. Laukku on mielellään kenkien kanssa samansävyinen tai samaa materiaalia. Koruiksi valitaan juhlavat arvokorut, strassi- tai lasikorut. Myös tiara tai diadeemi on mahdollinen. Kengät ovat sirot ja avonaiset ja voivat olla myös pukuun sävytetyt tai samanväriset. Hattua ei käytetä.

Kansallispuku sopii naiselle ja miehelle kaikkiin tilaisuuksiin, myös häihin. Tällöin kunnioitetaan pukuun liittyviä perinteitä. Rannekelloa eikä pukuun kuulumattomia koruja käytetä, sukat valkoiset, kengät mustat avokkaat tai nauhakengät.

Jos käytössä ovat pienet kunniamerkit eli miniatyyrit, niiden rinnalleei voi ripustaa alkuperäiskokoisia kunniamerkkejä. Sen sijaan voidaan käyttää suurristiä, kaularistiä sekä rintatähteä.

Vaikka tilaisuus edellyttää pienoiskunniamerkkejä, voidaan alkuperäiset ripustaa rintaan seuraavissa tapauksissa: naiset tummassa puvussa tai kansallispuvussa merkkien lukumäärä ja paino huomioon ottaen; mustassa puvussa silloin kun tilaisuuteen on määrätty frakki ja pienet kunniamerkit.

Kunniamerkkien kanssa ei käytetä rintataskunenäliinaa.

Miehelle shaketti on sopiva juhla-asu ennen klo 18 alkavia juhlia. Shaketti on siis päiväjuhlapuku ja se sopii myös häihin. Shaketin takki on harmaa tai musta,housut mustaharmaaraidalliset ja sen kanssa valitaan harmaa solmio tai huivimainen plastron. Hautajaisissa shaketin kanssa käytetään mustaa liiviä ja mustaa solmiota.

Nainen taas valitsee pitkän tai lyhyen hienostuneen leningin tai housupuvun. Kotelomekko-jakkuyhdistelmä käy myös.

Mies voi pukeutua smokkiin, kun juhla alkaa klo 18 jälkeen. Smokkia ei käytetä koskaan suurissa ja arvokkaissa tilaisuuksissa. Smokki on yleensä musta ja smokkipaita valkoinen ja sen kanssa käytetään leveää mustaa smokkivyötä, ruusuketta sekä kiiltonahkakenkiä. Näissä voi käyttää myös värejä. Värikäs smokki sopii hyvin esimerkiksi hääpuvuksi.

Nainen voi myös pukeutua smokkiin! Muita hyväksyttyjä valintoja on lyhyt tai pitkä iltapuku, juhlava housupuku.

Miehen tumma puku on yleisin juhlapuku, johon voi pukeutua päivällä sekä illalla. Tumma puku sopii iltapäivävastaanotolle, cocktailkutsuille, häihin, vierailulle ja onnittelukäynnille. Väriltään puku on esimerkiksi musta, tummansininen tai tummanharmaa ja yksivärinen. Paita ja solmio ovat tilaisuudesta riippuen juhlavat, hautajaisissa solmio on aina musta.

Naiselle pukukoodi tummapuku antaa paljon vapauksia. Naisen asuksi sopii juhlavasta materiaalista valmistettu yksi- tai kaksiosainen polvipituinen, nilkkapituinen tai täyspitkä vierailupuku tai juhla- tai iltapuku. Nainen voi myös pukeutua juhlavaan housuasuun tai hame-puseroyhdistelmään. Asun kanssa valitaan siro juhlalaukku.

 Merkki  Kuvaus
Konepesu normaaliohjelmalla korkeintaan 60 asteessa.
Konepesu normaaliohjelmalla korkeintaan 40 asteessa.
Konepesu hellävaraisella ohjelmalla korkeintaan 40 asteessa.
Konepesu hellävaraisella ohjelmalla korkeintaan 30 asteessa.
Vain käsipesu sallittu korkeintaan 40 asteessa.
Vesipesu kielletty.
Kemiallinen pesu kielletty.
Valkaisu sallittu.
Rumpukuivaus normaalissa lämpötilassa, korkeintaan 70 asteessa.
Rumpukuivaus matalassa lämpötilassa, korkeintaan 50 asteessa.
Rumpukuivaus kielletty.
Normaali kemiallinen pesu.
Silityslämpö korkeintaan 200 astetta.
Silityslämpö korkeintaan 150 astetta.
Silityslämpö korkeintaan 110 astetta. Silitä varoen, käytä höyryä varoen.

Tahranpoisto voi olla joskus vaikeaa. Tässä sinulle avuksi tahrataulukko, joka kertoo, millä aineella voit yrittää tahranpoistoa.

Coca-cola astianpesuaine ja kylmä vesi / valkopesuaine ja tahrasuola / valkaisu
Deodorantti ja hiki pesu entsyymipitoisella pesuaineella ja tahrasuola / lämmin oksaalihappoliuos (apteekista) / valkaisu / denaturoitu sprii
Hedelmät astianpesuaine ja kuuma vesi / entsyymipitoinenpesuaine ja tahrasuola / valkaisu / piimä
Home vuorokauden liotus piimässä / pesu / valkaisu
Huopakynä astianpesuaine ja pesu / valkopesuaine ja tahrasuola
Huopakynä
(vesiliukoinen)
tuoreena denaturoitu sprii + pesu
Huulipuna astianpesuaine ja pesu / tahranpoistoaine / denaturoitu sprii
Jäätelö astianpesuaine ja pesu max 40 astetta / tahranpoistoaine / valkopesuaine ja tahrasuola
Kaakao astianpesuaine ja pesu max 40 astetta / tahranpoistoaine / valkopesuaine ja tahrasuola
Kahvi ja tee tuoreena kylmä vesi / pesu entsyymipitoisella pesuaineella ja tahrasuola / astianpesuaine ja pesu
Kastike astianpesuaine ja pesu / tahranpoistoaine
Kengänkiilloke tahranpoistoaine / mineraalitärpätti
Ketsuppi astianpesuaine ja pesu / haalea saippuavesi, jossa ammoniakkia ja pesu valkopesuaineella
Kura kuivumisen jälkeen harjaus / valkopesuaine / astianpesuaine ja pesu / sappisaippua
Kuulakärkikynä tahranpoistoaine / sappisaippua / asetoni/ raskas bensiini / valkaisu
Liima Asetoni
Linnunkakka haalea vesi / etikkahappoliuos (1:1 etikka-vesi)
Meikki astianpesuaine ja pesu
Mustikka astianpesuaine ja kuuma vesi / valkopesuaine ja tahrasuola / valkaisu
Noki ravistelu, harjaus ja käsipesu nestemäisellä pesuaineella
Oksennus huuhtelu haalealla ja pesu, tarvittaessa esikäsittely nestemäisellä pesuaineella
Pihka denaturoitu sprii ja pesu kuumalla vedellä
Punaviini tuoreena ripottele suolaa suoraan tahralle ja anna vaikuttaa / astianpesuaine ja pesu / valkaisu
Purukumi jäädytys pakastimessa tai jääpalalla ja raaputus / lakkabensiini
Ruoho entsyymipitoinen pesuaine / astianpesuaine ja vesi / valkaisu
Ruoste sitruunamehu ja suola (anna vaikuttaa 1 h) ja pesu valkopesuaineella / lämmin oksaalihappoliuos
Steariini raaputus ja silitys imupaperin tai –kankaan läpi / denaturoitu sprii
Tarran liima voi (vaikutusaika n. puoli tuntia) ja pyyhkiminen / denaturoitu sprii / raskas bensiini
Veri tuoreena kylmä vesi / astianpesuaine ja pesu / sappisaippua / lämmin oksaalihappoliuos
Virtsa haalea vesi / etikkahappoliuos
Öljy lämminvesi ja astianpesuaine / tahranpoistoaine tai sappisaippua / denaturoitu sprii / raskasbensiini

Verkkokauppa


Tervetuloa ostoksille kauppiaan suosikkien pariin! Verkkokaupasta löydät Muotitalo Pukin kauppiaan valitsemat kauden suosikkituotteet. Laajemman valikoiman löydät kivijalkakaupastamme paikan päältä. Seuraa meitä Facebookissa ja kuulet uusista suosikeista ensimmäisten joukossa: @muotitalopuki

Voit ostaa kaikkia myymälämme tuotteita verkkokaupan kautta, ole yhteydessä vaikkapa Facebookissa tai puhelimitse niin lisäämme haluamasi tuotteen verkkokauppaan. Opastamme myös oikean koon valitsemisessa. Maksutapoina verkko-ostoksissa verkkopankki- ja luottokorttimaksut.

Muotiposti


Haluatko meiltä muotipostia tai kutsun VIP-iltaamme?

    Lomakkeen lähettämällä hyväksyt rekisteriselosteemme.
    Suostumus henkilötietojen käsittelyyn